Mocht je in de positie zijn om een bedrijf te kopen dan kan je deze op verschillende manieren financieren. Zowel starters als bestaande ondernemers kunnen ervoor kiezen om een bedrijf over te nemen. Een overname vraagt doorgaans een flinke investering dat verschilt per koper. Een starter zal bijvoorbeeld een hoger extern kapitaal nodig hebben en een bestaande onderneming heeft ook vaak een aanvullende financiering nodig. In dit artikel worden de diverse financieringsmogelijkheden uiteengezet die gebruikt kunnen worden om een bedrijf te kopen.

Lening bij de bank

De meest traditionele financieringsvorm is geld lenen bij de bank. Toch zijn er een aantal andere financieringsvormen te onderscheiden binnen deze vorm. Zo bestaat er de rekening courant krediet. Deze vorm dient kortlopende financieringsbehoeften te bewerkstelligen. Het is vooral toepasselijk in een financieringsmix waarbij er net nog een klein geldbedrag tekort komt voor de bedrijfsovername. Daarnaast kan je een bedrijf kopen door middel van een borgstellingskrediet. Bij deze lening staat de overheid garant en draagt het meeste risico. De kans op het verkrijgen van een krediet bij de bank is dan groter.

Crowdfunding

Bij crowdfunding wordt er geld ingezameld door de massa. Zij investeren in jou en/of in jouw bedrijf. Met het ingezamelde geld kan een ondernemer deels of compleet de koop van een bedrijf financieren. Deze financieringsvorm werd vroeger vooral gebruikt voor ondernemers met creatieve doeleinden. Tegenwoordig is deze manier van geldverstrekking immens populair in alle sectoren. Je kan zelf eenvoudig op een crowdfunding platform inschrijven en zo geld inzamelen.

Overeenkomst met de verkoper

Tevens is het mogelijk om samen met de voormalige eigenaar tot een financiƫle overeenkomst te komen. Je maakt dan gezamenlijke afspraken over hoe de koop gefinancierd zal worden. Dit kan op verschillende manieren verlopen. Een bekende financieringsvorm is het gespreid betalen. Meestal doet de koper een flinke aanbetaling en lost het resterende bedrag maandelijks af. Dit is alleen niet erg gunstig voor de verkopende partij, want niet alleen moeten zij langer wachten op het geld, het risico op wanbetaling neemt toe. Buiten de gespreide vorm kunnen de partijen er ook voor kiezen om een achtergestelde lening aan te gaan. In geval van faillissement van de verkoper dan hebben banken en investeerders eerder recht op terugbetaling. Een koper sluit dan achteraan. Een lening bij een verkoper toont echter vertrouwen in de koper wat resulteert in een aantrekkelijk investeerklimaat.

Laat je adviseren en overleg

Omdat de aankoop of overname van een bedrijf een hele klus is, is het van groot belang dat alle financiƫn in orde zijn. Laat je daarom adviseren door experts en overleg samen wat voor jou de beste financieringsvorm is. Alleen zo kan de overname zo soepel mogelijk verlopen.