Steeds meer ondernemers kiezen voor online boekhoudsystemen. Dat is toch veel makkelijker dan traditionele boekhouding? Of zijn er stiekem ook een aantal nadelen aan online boekhouden verbonden? In dit blog zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van online boekhouden voor je op een rijtje.

Voordelen van online boekhouden

  • Bespaar tijd. Online boekhouden gaat een stuk sneller dan traditioneel boekhouden. Je hoeft gegevens vaak maar één keer in te voeren en de rest wordt voor je uitgerekend.
  • Alles op een plek. Alle administratie is terug te vinden in het boekhoudsysteem. Van openstaande en betaalde facturen tot de werknemersregistratie en actuele cijfers over je omzet, kosten en winst.
  • Raak niets kwijt. Omdat alles op een plek terug te vinden is, raak je nooit iets kwijt. Bovendien wordt alles automatisch opgeslagen in een back-up. Mocht er iets misgaan, blijven jouw gegevens altijd toegankelijk.
  • Geen kast met papierwerk meer. Een computer en een internetrouter zijn voldoende om jouw boekhouding in te zien. Geen enorme kasten met mappen meer dus.
  • Altijd en overal toegang tot jouw gegevens. Je logt in en hebt direct toegang tot alles wat je nodig hebt. Ook kunnen verschillende mensen tegelijkertijd met dezelfde gegevens aan de slag. Wel zo efficiënt dus.

Nadelen van online boekhouden

  • Een online programma is niet altijd gratis. Er zijn wel gratis beschikbare programma’s, maar die zijn vaak gelimiteerd in mogelijkheden. Wil je meer met jouw boekhouding kunnen doen? Dan heb je een betaalde versie nodig en zit je dus aan een abonnement vast.
  • Digitaal werken kan heel veilig zijn, maar je blijft altijd kwetsbaarder voor hackers als je computer met het internet verbonden is. Gelukkig heb je veel in eigen hand. Zorg voor sterke wachtwoorden en trap niet in phishing-mails.
  • Niet offline werken. Wil je onderweg of op locatie zonder internet in het systeem? Dat kan nog wel eens lastig worden. Niet ieder systeem maakt het mogelijk om offline gegevens in te zien of wijzigingen aan te brengen.

Bespreek het met je accountant

Ga je een BV oprichten en wil je graag weten welke manier van boekhouden geschikt is voor jouw bedrijf? Bespreek het met je accountant. Deze heeft inzicht in jouw boekhouding en kan beoordelen of het aan te raden is om over te stappen op een online programma. Mogelijk biedt je accountant een online programma aan en kan je hier gebruik van maken zonder extra kosten.
Bron: VRB advies