Heb je een hypotheek afgesloten om de aankoop van jouw woning te financieren? Dan heb je een aantal afspraken gemaakt met de geldverstrekker. Er is bijvoorbeeld een rentepercentage afgesproken en daarnaast zijn er afspraken gemaakt omtrent de looptijd. Veel mensen laten hun hypotheek de gehele looptijd bij dezelfde hypotheekverstrekker lopen. Dit kan een goede keuze zijn, maar je kunt jouw hypotheek ook oversluiten. Dit zien we vandaag de dag steeds vaker. Helaas is een hypotheek herfinancieren niet altijd verstandig. Om jou een handje te helpen, geven wij je hier tekst en uitleg over het oversluiten van een hypotheek.

Oversluiten bij een lage rentestand
Als je nu een hypotheek afsluit, profiteer je van een lage rente. De hypotheekrente staat vandaag de dag namelijk op een ontzettend laag niveau. Dit betekent dat geld lenen relatief goedkoop is. Heb je jaren geleden een hypotheek afgesloten? Dan betaal je mogelijk een veelvoud van de huidige rente. In dat geval kan het interessant zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Door jouw hypotheek onder te brengen bij een andere geldverstrekker, profiteer je namelijk van de huidige hypotheekrente.

Om te bepalen of oversluiten al dan niet interessant is, kijk je onder meer naar de rente. Richt je hierbij niet alleen tot de huidige hypotheekrente, maar kijk ook tegen welke rente je geld leent. Is dit verschil minimaal? Dan is oversluiten waarschijnlijk niet interessant. Herfinancieren kost jou in dat geval vaak meer dan het je onderaan de streep oplevert. De meeste geldverstrekkers brengen namelijk kosten in rekening als jij jouw hypotheek voortijdig oversluit naar een andere bank.

Je kunt een boete krijgen
Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je een rentevaste periode af met de geldverstrekker. Vaak kun je de rente voor 10, 20 of 30 jaar vastzetten. Zet je de rente voor 20 jaar vast? Dan betekent dit dat je de eerste twintig jaar van jouw hypotheek verzekerd bent van hetzelfde rentepercentage. Als je jouw hypotheek 10 jaar geleden hebt afgesloten, baal je hier nu mogelijk stevig van. De rente ligt inmiddels namelijk vele malen lager dan 10 jaar geleden. Daarom overweeg je mogelijk om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere bank.

Is de rentevaste periode nog niet voorbij? Dan legt een geldverstrekker jou een boete op als jij jouw hypotheek elders onderbrengt. Op deze manier voorkomt de geldverstrekker dat zij geld misloopt. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de rentevaste periode van jouw lening. Besluit je na 10 jaar jouw lening over te sluiten? Dan kan de boete hoog oplopen. De geldverstrekker loopt dan immers voor 10 jaar rente mis, waardoor je een hoge boete kunt verwachten. Is de rentevaste periode reeds afgelopen? Dan kun je jouw hypotheek doorgaans zonder boete oversluiten.

Neem een hypotheekadviseur in de hand
Doordat oversluiten de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, overweeg je jouw hypotheek mogelijk ook elders onder te brengen. Als de rentestand lager ligt dan bij het afsluiten van de lening, kan dit interessant zijn. Toch hoeft dit niet zo te zijn, want je kunt te maken krijgen met een boete. Hierdoor vinden veel mensen het lastig om in te schatten of oversluiten wel of niet verstandig is. Om een weloverwogen keuze te maken, raden wij je aan een hypotheekadviseur in Haarlem in de hand te nemen. Zo’n professional neemt jouw hypotheek onder de loep en vergelijkt deze met de huidige situatie. Hij zal zijn bevindingen vervolgens met jou delen, zodat je weet of oversluiten wel of niet verstandig is.